PISA ve LGS: Uluslararası Sınavlar LGS Hazırlığı Hakkında Ne Söylüyor?

Eğitimin ne kadar başarılı olduğu genellikle sınav sonuçlarıyla ölçülüyor. Ulusal sınavların yanında, ülkelerin eğitim sistemlerini karşılaştıran uluslararası değerlendirmeler de var. Bu değerlendirmelerin sonuçları, LGS’ye hazırlanan öğrenciler için de önemli ipuçları içeriyor.

Uluslararası değerlendirmeler

PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı): 15 yaşındaki öğrencilerin okuma, matematik ve fen okuryazarlığını ölçüyor. Bilgiyi ezberlemekten çok, bilgiyi gerçek hayattaki durumlarda kullanabilmeyi değerlendiriyor.

TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması): 4. ve 8. sınıf öğrencilerinin matematik ve fen başarısını ölçüyor.

PIRLS (Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Projesi): 4. sınıf öğrencilerinin okuma becerilerini değerlendiriyor.

Türkiye’nin durumu

Türkiye’nin PISA’daki ortalama puanları uzun yıllar boyunca katılımcı ülkelerin ortalamasının altında kaldı. Son dönemlerde bazı alanlarda iyileşme görülse de, özellikle üst düzey düşünme becerileri gerektiren sorularda öğrencilerin zorlandığı görülüyor. Bu sonuçlar, eğitimde niteliği artırmaya yönelik tartışmaları da beraberinde getirdi.

LGS ile bağlantısı

2018’den beri uygulanan LGS’nin soru tarzı, bu tartışmalardan izler taşıyor. LGS soruları:

  • Uzun metinler ve görsellerle sunuluyor,
  • Okuduğunu anlama ve yorumlama gerektiriyor,
  • Bilgiyi yeni bir durumda kullanmayı istiyor,
  • Ezberle çözülebilen soru sayısı sınırlı.

Yani LGS, bir anlamda PISA tarzı becerileri ölçen bir sınav. Konu bilgisi tek başına yetmiyor; o bilgiyi okuyup yorumlayarak soruya uygulamak gerekiyor.

Hazırlıkta ne değişmeli?

Okuma alışkanlığı. Her gün düzenli okuma yapmak, sadece Türkçe değil, matematik ve fen sorularındaki uzun metinleri anlamayı da kolaylaştırıyor.

Soru kökünü anlamak. Öğrencilerin önemli bir kısmı, sorunun ne istediğini tam anlamadan çözmeye başlıyor. Soruyu dikkatle okumak bir beceri ve çalışılarak gelişiyor.

Yeni nesil sorularla pratik. Klasik test soruları yerine beceri temelli sorularla çalışmak, öğrenciyi sınavın diline alıştırıyor.

Neden-sonuç düşüncesi. Fen ve sosyal derslerde bilgiyi ezberlemek yerine nedenleriyle öğrenmek, yorum sorularında fark yaratıyor.

LGS programımızda okuduğunu anlama ve beceri temelli sorulara özel zaman ayırıyoruz. Ayrıntılar için Ankara LGS hazırlık programı yazımıza bakabilirsiniz.